museum sjoen Limburg

MUSEUM SJOEN LIMBURG.

alt

De kloosterkapel bij woon- en zorgplek De Merici, is de voormalige kapel van het klooster van de Zusters Ursulinen aan de Grote Gracht 74 in Maastricht. Het gebouw is een rijksmonument uit 1870, verkeert nog grotendeels in authentieke staat en kan op zichzelf al als museum worden beschouwd.

De Kapel:

In de kapel treft u aan: Glas-in-lood vensters met episodes uit het leven van H.Ursula, een oxaal met rijk bewerkte consoles en balustrade. Het orgel van Pereboom en Leyser , ca. 1870. Een prachtig altaar van Leo Brom in verschillende kleuren Cipollin marmer en een marmeren mozaïken vloer.

U proeft binnen het uur de Limburgse cultuur:

De kapel is voorzien van maquettes, die de historie van Limburg mede geschreven hebben, zoals vakwerkhuizen, monumenten, boerderijen en andere markante bouwwerken. De ambachtelijke miniatuurbouwer, J. Nelis (overleden januari 2015) uit Brunssum, gebruikte alleen authentieke constructiematerialen als stro, klei, mergel en kalk. De in totaal 70 miniaturen (schaal 1:25) worden gedomineerd door de karakteristieke vakwerkhuizen die vooral in Zuid-Limburg zijn te vinden. Als Nelis tegen zo'n monumentale woning aanliep, vroeg hij de bewoners om een bouwtekening. Vervolgens begon hij zich uit te leven met zijn hobby, puur handwerk. Hij zette een kopie van het houten ankerframe in elkaar, vlocht riet door de wanden, bestreek het met leem vermengd met stro en maakte het bouwsel af met hagelwitte kalk. Ook het opbouwen van een echte kasteelhoeve uit mergelblokjes was geen enkel probleem voor Nelis. Zo kopieerde hij de afgelopen veertig jaar onder meer vakwerkhuizen uit het Mergelland en Thorn, de Geulhemer Molen en de stadhuizen van Venlo, Gennep, Roermond, Kerkrade, Brunssum, Maastricht, het oudste station van Nederland in Valkenburg en de meest uiteenlopende kerken en kastelen van Limburg onder meer, het kasteel van Eijsden, Hoensbroek, de kastelen Schaloen, Genhoes, Den Halder Valkenburg en Kasteel Vaalsbroek. Wie wat van de Limburgse architectuur wil proeven, kan zich met een bezoek aan het museum Sjoen Limburg een lange reis door de provincie besparen. Een rondgang langs de waarheidsgetrouwe gebouwen van Limburg maakt duidelijk dat de provincie de meest uiteenlopende bouwstijlen kent. De permanente tentoonstelling geeft een beeld van de Limburgse folklore, geschiedenis en architectuur. Het is toch de bedoeling dat de bezoeker binnen het uur een beetje in 'Limburgse sferen' komt,

Iedereen kan hier te allen tijde rondkijken en later ter plekke ervaren hoe de werkelijkheid is. Er zijn leuke foto’s te zien uit rond 1900 van de Grote Gracht, het oude klooster, het interieur, de omliggende scholen en het pensionaat Uit het oude klooster komen enkele originele beelden (uit 1870) meubilair en schilderijen. Op het altaar in de kapel heeft een mooi Mariabeeld haar thuis. U kunt een zwaar gietijzeren wegkruis bewonderen uit 1920, dat in hoge mate gaaf is gebleven. U zult genieten van de mooie collectie kerkbeelden, prenten, gravures en geborduurde iconen.

Kom in de kast..

In de zijgangen van de kapel bevinden zich een tiental originele muurkasten. Met de uitnodiging “Kom in de Kast” willen wij elke maand een tentoonstelling voor particuliere verzamelaars organiseren. Wij geven deze individuele verzamelaars de gelegenheid hun privé verzamelingen en collecties in deze muurkasten ten toon te stellen. In de kasten kunt u postzegels, munten, pennen, sigarenbandjes, speldjes, ansichtkaarten, geboortekaartjes, kroonkurken en nog veel meer verzamelobjecten presenteren. In de maand december vindt er een tentoonstelling plaats van honderden kerststalletjes en kerstgroepen uit de hele wereld.

Museum Sjoen Limburg Grote Gracht 74 6211 SZ Maastricht

Open: maandag tot en met zaterdag 12-18 uur. Toegang museum: € 5,00 per persoon, inclusief koffie “Sjoen Limburg”. Groepsbezoeken en arrangementen met koffie, vlaai en museumbezoek zijn natuurlijk mogelijk, graag even reserveren. In samenwerking met Restaurant Talentino Mestreech Grote Gracht 74 6211 SZ Maastricht

informatie: Wiel Soudant 06 20004403

Stichting Vrienden van De Merici Maastricht. alt