museum sjoen Limburg

Kunstwerken Charles Vos

De Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos heeft in de Limburgse kunstwereld in de eerste helft van de twintigste eeuw een belangrijke rol gespeeld zowel met zijn religieuze als zijn profane werken.

Bij de meeste Maastrichtenaren is hij bekend als maker van het Mooswief, de St. Servaasbron , Veldeke en het St. Servaasbeeld (Servaasbrug).

Op Het Startpunt vanaf de voormalige kapel van de Ursulinen treffen jullie onderstaande kunstwerken aan :

GEDENKPLAAT EEUWFEEST KLOOSTERORDE URSULINEN 1850-1950

Adres: Kloostertuin Grote Gracht 74, Maastricht. Reliëf met afbeelding Angela De Merici, stichteres van de kloosterorde URSULINEN, met aan weerszijden drie reliëfs met engelen, leerlingen, kloosterzusters en de overleden Angela De Merici.

URSULINEN MET KINDEREN (voormalige Ursulinenschool)

Adres: School, Capucijnenstraat 118, Maastricht Beeldengroepen van Ursulinen met kinderen. Beide zijreliëfs; Franse kalksteen; afm. 150 x130 cm. Reliëf boven de ingang.

Architect A. Boosten maakte in 1934 het ontwerp voor de nieuw te bouwen kweekschool van de Ursulinen van de Romeinse Unie. In 1980 werd de Montessorischool in het gebouw gevestigd. Beide zijreliëfs, die zich bevinden aan weerszijden van de hoofdingang, beelden het begeleiden van schoolkinderen door de Zusters Ursulinen uit.

GEDENKMONUMENT SCHUILKELDER EN KRAAMINRICHTING , BEVRIJDING WO II,

Adres: Grote Gracht 76, Maastricht, fietsenkelder Universiteit. Het monument bestaat uit een reliëf van klei en twee kleine plaquettes met tekst. Het reliëf is opgebouwd uit een tweetal taferelen. Rechts zit een moeder, met deels opgetrokken knieën, recht op in bed met haar pasgeboren kind. Zij houdt haar kind voor zich met beide armen vast en vleit haar hoofd tegen de pasgeborene. Achter haar staat een zuster in habijt die teder naar de moeder met haar kind kijkt. Aan de andere zijde staat "en profil" een drietal moeders, met afgewend gezicht, die hun kind op de arm dragen

Plaquettes met dankzegging aan de zusters Ursulinen van het Roode Kruis afd. Maastricht.

alt

 

nieuw kerstkribje

We hebben weer een mooi kerstkribje uit Mexico erbij gekregen

alt

   

Kerstmis in museum

Kerstmis in museum Sjoen Limburg, de voormalige kloosterkapel, waar alle kerststallen thuis zijn.

Als lezer dezes kunt u voordelig naar onze mooie kerststallententoonstelling, gedurende de komende maand december, entree 3 euro p.p.

De tentoonstellingsstukken komen van kunstenaars uit de hele wereld. Zoals een Brazilaanse stal in een notendop, een kerstgroep uit kiezelstenen, een Thaise stal volledig uit bamboe, geblazen glaswerk uit China, een parelmoeren kerststal uit Israël.

Sculpturen uit brons, marmer en porselein worden afgewisseld met beelden uit hout, glas, metaal, gips, jute, brooddeeg, terracotta en bananenblad.

Het Shonavolk uit Zimbabwe toont een serie beelden van houtsnijwerk onder de naam “De ziel in hout”.

Verder is er ook een Napolitaanse kerststal in Barok-stijl, gemaakt voor de privévertrekken van paus Johannes Paul en een bijna 2 vierkante meter grote Marcellus groep, bestaande uit 24 uit hout gesneden beelden.

Aansluitend bezoekt u ook een groot aantal maquettes van monumenten en vakwerkhuizen uit het Limburgse land.

Museum Sjoen Limburg presenteert tevens meer dan 300 beelden en iconen , een nostalgische wereld van religieuze kunst.

Een gezellig uitstapje voor de hele familie. De opbrengst van de expositie komt geheel ten goede aan Stichting Vrienden van De Merici. Stichting Vrienden van De Merici Maastricht. alt

   

kerstgroepen tentoonstelling

Kerstgroepententoonstelling.

alt

Thema : Onderweg.

Meer dan 500 kerstgroepen, -kribkes en –stalletjes, groot en klein, van hout, steen of glas, uit allerlei delen van de wereld. En achter de grote en kleine beeldjes zit het verhaal van mensen die onderweg zijn: Jozef en Maria onderweg naar Bethlehem, de herders en de wijzen en niet in de laatste plaats, wijzelf, onderweg…op zoek naar het kind. Dat is het thema van de tentoonstelling van dit jaar: onderweg zijn naar.... op zoek zijn naar…?De kastdeuren staan wijd open voor u…

Openingstijden.

Dagelijks van 12.00 - 20.00 uur. De tentoonstelling is op zondagen, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten!

Entree: € 5,00 per persoon, inclusief een kopje koffie Sjoen Limburg in café-restaurant Talentino Mestreech. U kunt uw bezoek aan de tentoonstelling afsluiten met een kopje koffie/thee, of een glas bier, fris of wijn in de café-restaurant Talentino Mestreech.

Voor groepen is de tentoonstelling op afspraak te bezichtigen op de doordeweekse dagen. Dit kan gecombineerd worden met koffie/thee met vlaai. Voor informatie en voor reservering: tel. 06-20004403 Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

En als u nog niet genoeg heeft gezien: Ons Museum Sjoen Limburg, gevestigd Grote Gracht 74 Maastricht heeft een mooie collectie maquettes, beelden, iconen en sculpturen.

alt

   

museum sjoen Limburg

MUSEUM SJOEN LIMBURG.

alt

De kloosterkapel bij woon- en zorgplek De Merici, is de voormalige kapel van het klooster van de Zusters Ursulinen aan de Grote Gracht 74 in Maastricht. Het gebouw is een rijksmonument uit 1870, verkeert nog grotendeels in authentieke staat en kan op zichzelf al als museum worden beschouwd.

De Kapel:

In de kapel treft u aan: Glas-in-lood vensters met episodes uit het leven van H.Ursula, een oxaal met rijk bewerkte consoles en balustrade. Het orgel van Pereboom en Leyser , ca. 1870. Een prachtig altaar van Leo Brom in verschillende kleuren Cipollin marmer en een marmeren mozaïken vloer.

U proeft binnen het uur de Limburgse cultuur:

De kapel is voorzien van maquettes, die de historie van Limburg mede geschreven hebben, zoals vakwerkhuizen, monumenten, boerderijen en andere markante bouwwerken. De ambachtelijke miniatuurbouwer, J. Nelis (overleden januari 2015) uit Brunssum, gebruikte alleen authentieke constructiematerialen als stro, klei, mergel en kalk. De in totaal 70 miniaturen (schaal 1:25) worden gedomineerd door de karakteristieke vakwerkhuizen die vooral in Zuid-Limburg zijn te vinden. Als Nelis tegen zo'n monumentale woning aanliep, vroeg hij de bewoners om een bouwtekening. Vervolgens begon hij zich uit te leven met zijn hobby, puur handwerk. Hij zette een kopie van het houten ankerframe in elkaar, vlocht riet door de wanden, bestreek het met leem vermengd met stro en maakte het bouwsel af met hagelwitte kalk. Ook het opbouwen van een echte kasteelhoeve uit mergelblokjes was geen enkel probleem voor Nelis. Zo kopieerde hij de afgelopen veertig jaar onder meer vakwerkhuizen uit het Mergelland en Thorn, de Geulhemer Molen en de stadhuizen van Venlo, Gennep, Roermond, Kerkrade, Brunssum, Maastricht, het oudste station van Nederland in Valkenburg en de meest uiteenlopende kerken en kastelen van Limburg onder meer, het kasteel van Eijsden, Hoensbroek, de kastelen Schaloen, Genhoes, Den Halder Valkenburg en Kasteel Vaalsbroek. Wie wat van de Limburgse architectuur wil proeven, kan zich met een bezoek aan het museum Sjoen Limburg een lange reis door de provincie besparen. Een rondgang langs de waarheidsgetrouwe gebouwen van Limburg maakt duidelijk dat de provincie de meest uiteenlopende bouwstijlen kent. De permanente tentoonstelling geeft een beeld van de Limburgse folklore, geschiedenis en architectuur. Het is toch de bedoeling dat de bezoeker binnen het uur een beetje in 'Limburgse sferen' komt,

Iedereen kan hier te allen tijde rondkijken en later ter plekke ervaren hoe de werkelijkheid is. Er zijn leuke foto’s te zien uit rond 1900 van de Grote Gracht, het oude klooster, het interieur, de omliggende scholen en het pensionaat Uit het oude klooster komen enkele originele beelden (uit 1870) meubilair en schilderijen. Op het altaar in de kapel heeft een mooi Mariabeeld haar thuis. U kunt een zwaar gietijzeren wegkruis bewonderen uit 1920, dat in hoge mate gaaf is gebleven. U zult genieten van de mooie collectie kerkbeelden, prenten, gravures en geborduurde iconen.

Kom in de kast..

In de zijgangen van de kapel bevinden zich een tiental originele muurkasten. Met de uitnodiging “Kom in de Kast” willen wij elke maand een tentoonstelling voor particuliere verzamelaars organiseren. Wij geven deze individuele verzamelaars de gelegenheid hun privé verzamelingen en collecties in deze muurkasten ten toon te stellen. In de kasten kunt u postzegels, munten, pennen, sigarenbandjes, speldjes, ansichtkaarten, geboortekaartjes, kroonkurken en nog veel meer verzamelobjecten presenteren. In de maand december vindt er een tentoonstelling plaats van honderden kerststalletjes en kerstgroepen uit de hele wereld.

Museum Sjoen Limburg Grote Gracht 74 6211 SZ Maastricht

Open: maandag tot en met zaterdag 12-18 uur. Toegang museum: € 5,00 per persoon, inclusief koffie “Sjoen Limburg”. Groepsbezoeken en arrangementen met koffie, vlaai en museumbezoek zijn natuurlijk mogelijk, graag even reserveren. In samenwerking met Restaurant Talentino Mestreech Grote Gracht 74 6211 SZ Maastricht

informatie: Wiel Soudant 06 20004403

Stichting Vrienden van De Merici Maastricht. alt